Geleneksel Japonya Diyeti Nedir?
Geleneksel Japonya diyeti nedir ? Minimum hayvansal protein, ilave şeker ve yağ içeren balık, deniz ürünleri ve bitki bazlı gıdalar açışınsan sağlıklı ve zengin bir gıda diyetidir.
Basit ve taze mevsimlik malzemelerden oluşan küçük yemeklerdir. Washoku olarak da bilinen geleneksel bir Japon mutfağı tarifidir.
Geleneksel Japonya diyeti düzenli besinler açısından zengin , gelişmiş bir şekilde kilo kaybı, sindirim ve uzun ömür sayısız bir şekilde sağlığa yararı vardır.
Geleneksel Japonya Diyeti Nedir?
Küçük porsiyonlar şeklide minimum düzeyde işlenmiş ağırlıklı olarak mevsimlik yiyeceklerin tüketildiği bir yeme düzenidir.
Japon diyetinde ağırlıklı olarak buharda pişmiş pirinç, erişte , balık,soya peyniri, natto, deniz yosunu veya taze pişmiş salamura meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyettir.
Bu diyette şeker ve yağ oranı çok düşük olduğundan sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi sağlar.
Japonya diyeti Okinawa diyete benzemektedir fakat azımsanmayacak şekilde daha fazla pirinç ve balık içerir.
Geleneksel Japonya Diyeti Nasıl Yapılır?
Temel Gıda : Buharda pişmiş pirinç veya erişte
Çorba : Miso Çorbası (deniz yosunu,kabuklu deniz ürünleri, sebzeler) , Dashi Çorbası (fermente soya fasulyesi)
Ana Yemek : Balık , deniz ürünleri , bazı zamanlar et
Garnetüler : Sebzeler , yabani bitkiler, mantarlar,deniz yosunu , kabuklu deniz ürünleri
Geleneksel Japonya Diyetinin temel unsurlarına bakacak olursak mevsimlik yemekler (pirinç,sebzeler,yabani bitkiler,mantarlar,balık çeşitleri) pişirme teknikleri genellikle buharlama,kaynatma ve haşlamadır. Bir çok besin değerinde kalorilere göre düşük yoğunlukta yağ sağlık açısından yüksek ve kaliteli protein ve sindirimi kolay besinler sayesinde kilo vermenizde çok işe yarayacaktır.
Geleneksek Japonya Diyetinin Potansiyel Sağlık Özellikleri
- Küçük porsiyon boyutu sayesinde aşırı yemeyi önler bu sayede obazite riskini azaltır. Stres ve deprasyondan uzak tutar.
- Su içeriği yüksek çorba yemekler daha düşün enerji alımı sayesinde bel çevresi ve bel-kalça oranı da denge sağlar.
- Yüksek sebze alımı CVD(kardiyovaskör hastalıklar)’ye karşı koruma sağlar gibi görünmektedir.
- Yüksek EPA ve DHA düşük hayvansal yağ sayesinde hücre zarlarının modülasyonu ve gen eksperyonunu güçlendirir, bu sayede KVH riskini, kanser ve iltihabı destekler.
- Fasülye bazlı yiyecekler sayesinde kan basıncı ve kan şekerini azaltır.
- Umami tadlar sayesinde tükürük salgısını artırır bu sayede çiğnemeyi ve yutmayı teşvik eder ve yeterli tat duyusunu korur.
Japonya diyeti hakkında daha fazla bilgi için burayı tıklayabilirsiniz.