Bebekler Neden İshal Olur?

Bebekler sıklıkla ishal olabilir, bunun bir çok nedeni olabilir, bu yazı sadece bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen bebeğinizi bir uzman götürmeyi ihmal etmeyiniz.

İshal normal sıklıktan fazla ve su oranı dışkı olması olayıdır. Bebeklerde beslenme hataları, diş çıkarma, alerji, doğuştan gelen rahatsızlıklar gibi pek çok nedene bağlı olarak gerçekleşebilir. Hijyenik sorunlar olmadığında ishal genellikle virüs kaynaklı olurlar. Virüs dışında bakteri veya parazitlerden de kaynaklanabilir.

 Normal dışkılama sayısı bebeklerde yaşa ve beslenme şekline göre farklı olur. Bebekler normal geçirdikleri ilk aylarda anne sütü içmelerinden dolayı günde üç ile sekiz kez arasında sulu dışkılarlar. Katı gıdayla beslenmenin başlaması ile bu sıklık günlük bir, iki günde bir gibi sayılara düşer sonunda ise katı dışkılamaya başlarlar. Anne çocuk sağlığı için ishal konusunda dikkat edilmelidir.

Bebeklerde İshal Sebepleri

Anne veya bebeğin Tükettiği besinler: Süt ve süt ürünleri, çabuk bozulan veya lifli yiyecekler veya bebeğin sahip olduğu gıda alerjileri de sebep olabilir. Annenin tükettiği acı biber, yapay yağlar, tatlandırıcı içeren gıdalar, kafein içeren gıdalar bebekte ishale sebep olabilir.

Virüs veya bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlar: Virüsler ve bakteriler bebekte ishale sebep olabilir. Bakteriyel enfeksiyonun neden olduğu ishal daha sıkıntılı olabilir bebekte kramplara, dışkıda kanın görülmesine veya ateşlenmeye sebep olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlarda doktora gitmek epey önemlidir.

Kulak Enfeksiyonu: İshal olduğu sırada bebeğin kulağına sürekli dokunması kulak enfeksiyonu olabilir.

Parazitler: Bebekte gaz, mide rahatsızlığı, dışkıda yağlanma varsa parazit sebepli olabilir. Bunun için doktora gitmesi gerekir.

Antibiyotikler: Antibiyotikler öldürmesi için aldığınız bakterilerle birlikte direnç sahibi olmayan yararlı bakterileri de öldürebilir. Doktor gözetiminde bebek sağlığına kavuşabilir.

Zehirlenme: Bekte ishale eşlik eden kusma da var ise bebek herhangi bir şey yutmuş olabilir hemen doktora gitmelidir.

İshalden Korunmak İçin Ne Yapılmalı?

-Bebeğinizin altını değiştirirken, bebeği beslerken ve bebeğin yiyecekleri hazırlanırken ellerinizi öncesinde ve sonrasında yıkamalısınız,

-Mama hazırlarken kullandığınız araçların ve suyun temiz oluğundan emin olun,

-Bebeğinize her şeyi yedirmeyin doktor tavsiyesi ile yedirin ve yedirdiğiniz besinlerin temizliğine dikkat edin,

-Hazır yiyecekleri dikkatli tükettin özellikle sıcak havalarda tüketilmemesi bebek için daha iyidir,

-Yeterince pişmemiş balık, et, tavuk gibi içinde bakteri olan gıdaların iyice piştiğinden emin olun,

-Bebeğinizi olabildiğince anne sütüyle besleyin.

Yukardaki maddeleri uyguladığınızda bebeğinizde normal olan sayıdan fazla ishal görülmesi azalacaktır.

Bebek gelişimi ile ilgili diğer bir bağlantı için burayı tıklayınız.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir